Masz ochotę na coś słodkiego? Nigdy nie popełnisz błędu, wybierając ciasto czekoladowe. Dziś przygotowaliśmy lżejszą wersję wiedeńskiego tortu Sachera, która pasuje do zdrowej, zbilansowanej diety. Wypróbujesz go jako przekąskę czy deser do popołudniowej herbaty lub kawy?
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane drobno zmiksuj i wymieszaj z mąką, erytrytolem, odżywką białkową, kakao w proszku, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj mlekiem, olej i jajka, a następnie wymieszaj na gładkie ciasto. Przygotuj tortownicę, spryskując ją sprayem kuchennym lub wykładając papierem pergaminowym i wlej do niej ciasto. Tak przygotowaną formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (356°F) i piec przez około 25 minut. Następnie nakłuj ciasto w kilku miejscach drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie czysty, ciasto jest gotowe. Jeśli nie, piecz trochę dłużej, aż będzie całkowicie ugotowane.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartości odżywcze |
1 kawałek (w sumie 10 kawałków) |
---|---|
Wartość energetyczna | 247 kcal |
Białko | 9 g |
Węglowodany | 22 g |
Tłuszcze | 13 g |
Błonnik | 3 g |
Jeśli chcesz się rozkoszować zdrowszą wersją czekoladowego ciasta, wypróbuj ten tort Sachera.