Przepis na zdrowe danie: Pieczona cukinia
Jak włączyć więcej warzyw do diety?
Jeśli chcesz urozmaicić swoją dietę i zwiększyć spożycie warzyw, warto spróbować przygotować pieczoną cukinię z mięsem, fasolą i kukurydzą. To smaczna i pożywna potrawa, która z pewnością przypadnie ci do gustu. Co więcej, jest łatwa w przygotowaniu, doskonale sprawdzi się w dni, kiedy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. To świetna propozycja na szybki obiad.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj cukinię: Przekrój cukinię na pół, wydrąż środek, lekko przypraw solą i pieprzem, a następnie umieść ją w naczyniu do zapiekania.
2. Podsmaż składniki: Na patelni podsmaż czosnek pokrojony na plasterki na oliwie z oliwek. Dodaj odrobinę chilli, pokrojone pomidory, pierś z kurczaka w zalewie własnej, fasolę, kukurydzę oraz trochę wody. Całość dokładnie wymieszaj i dusz przez chwilę.
3. Dodaj szpinak i przyprawy: Na koniec dodaj do mieszanki młody szpinak, dopraw solą i pieprzem. Następnie równomiernie nadziewaj cukinię przygotowaną mieszanką i posyp startym parmezanem.
4. Piecz potrawę: Włóż naczynie z nadzieniem do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25 minut, aż potrawa będzie miękka i dobrze przypieczona.
5. Podawanie: Gdy pieczona cukinia będzie jeszcze ciepła, udekoruj ją świeżą bazylią i podawaj jako danie główne.
Wartości odżywcze |
1 porcja (łącznie 4 porcje) |
---|---|
Wartość energetyczna | 201 kcal |
Białko | 16 g |
Węglowodany | 21 g |
Tłuszcze | 5 g |
Błonnik | 4 g |
Jeśli poszukujesz nowych i smacznych przepisów z wykorzystaniem cukinii, koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis. Podziel się z nami swoimi wrażeniami na temat tego dania, oznaczając nas #gymbeampl w mediach społecznościowych.